Saturday, 31 December 2011

antara mimpi dan realiti :)

ASSALAMUALAIKUM , PEMBACA BLOG !

tahun baru dan semestinya azam baru juga . itulah kebanyakan yang mnjdi amalan msyarakat bukan sahaja di negara ini bahkan di mana2 sahaja. tetapi bagi umat islam , tahun baru telah pun berlalu apabila MUHARAM membuka tirainya pada 27 november yg lalu... apa pun , sekali lagi QUE mgucapkan salam tahun baru kpd semau pmbaca blog....semoga azam baru yg ditanam memberikan kita motivasi baru utk kita mnjadi yg lebih  baik daripada yg baik.. INSYA-ALLAH :)

Apa pun , pembuka tirai tahun baru , QUE berkongsi pelbagai artikel mnarik utk dilihat kmbali perkara2 yg brlaku dlm khidupan seharian kita .. MIMPI ! .. itu antara topik mnarikk yg dihidangkan utk kita berfikir sejauh mne mimpi itu boleh dipercayai . harap2 azam tahun baru kita tidak sekadar mimpi ....tapi bkn itu yg yg hndak dibincangkan . sebaliknya ia mnjurus pd satu ungkapan hadis bhawa setiap mimpi yg berlaku pd umat akhir zaman adalah mimpi benar.... benarkah ?

jika ia bnar , sejauh mne kita blh mprcayai ? dan hendak la kita mntafsir mimpi ? takut2 kita terlibat dlm aktiviti mnilik diri yg sama sekali amat dilarang oleh islam... tapi itulah realiti khidupan yg trpksa kita akur , bhawa setiap mnusia itu ada mimpi tersendiri. namun prcayakah anda , mimpi juga bleh membawa kemudaratan kpd org lain . dan itulah realiti . bagaimana? semuanya ada dibincangkan ...

pun begitu , mimpi utk mnjadi kaya , bkn sesuatu yg mustahil . ada kalanya semuanya bermula dari mimpi... mimpi yg dimaksudkan ialah memasang angan atau azam utk mnjadi kaya .. caranya? anda mungkin terkejut jika diberitahu .... BERISTIGFARLAH ! kerana itulah kuncinya..... tak percaya? ia ada dinyatakan dlm al-Quran ....hakikatnya ptunjuk itu telah pun diberitahu sejak dahulu lagi . cuma kita mungkin tidak perasan..

bnyak perkara mnarik apabila artikel ini dikupas  . realitinya dlm hidup ini semau mnusia ingin jd kaya... dan ALLAH  maha mengetahuinya... lantaran itu , ada beberapa tip yg diperturunkan agar kita kembali mrenung dan berfikir sejenak .. apa pun , tanpa usaha , kaya tidak datang bergolek . SUDAH PASTI IA PERLU KEPADA USAHA ! 

TERIMA KASIH KERANA SUDI BACA , ARTIKEL YG QUE PAPARKAN ADALAH DARI RISALAH  AL-ISLAM :)


loving and caring*_*

No comments:

Post a Comment